Det gode køb

Først udgivet i KatteMagasinet 02/2020

Det gode køb
Hvordan får man lavet sig en god handel, når man køber en racekat? Det handler om meget andet end blot at få en fair pris. Der er mange følelser forbundet med handel af levende dyr, der er tæt på at have samme status som familiemedlemmer. Hvis ting ikke går helt som forventet, så løber følelserne hurtigt af med folk og situationen kan let tilspidses.

Kælekat
Normalt vil de fleste killinger i et kuld blive solgt som heldige og forkælede killinger, der blot skal gøre sin nye familie glade. Det burde ikke være så svært og heldigvis er de fleste handler af denne slags også uden nævneværdige problemer.

Her er lidt tips:

  • Besøg mere end én opdrætter, men vis hensyn og læg besøgene på forskellige dage, så muligheden for uønsket smitte fra en bestand til en anden mindskes mest muligt.
  • Bed om at se moderen. Hun er sikkert ikke i flot kondition, især ikke hvis der er tale om et stort kuld. Måske er hun ved at være træt af killingerne, og det er ikke sikkert hun har lyst at hilse på fremmede, men vil hellere lige passe sig selv. Men bed om at se hende alligevel. Langt fra alle opdrættere har selv faderen til killingerne. Bed om at se ham, hvis han er der. Hvis ikke, så spørg til, hvordan opdrætteren har valgt netop ham.
  • Killinger er som små børn – de kan hurtigt rage lidt sygdom til sig. Det behøver ikke i sig selv være et større problem. Hvis der er lidt øjenbetændelse eller flåd fra næsen, så skal killingen selvfølgelig blive hjemme, indtil den er symptomfri. Den skal være vaccineret, inden den må flytte. Hvis den kun har fået én vaccination og den er udløbet, så forlang, at den bliver vaccineret igen inden den flytter. Reglerne siger, at den SKAL have dækkende vaccine, når den flytter. Det har den nemlig bedst af!
  • I Felis Danica skal alle killinger være registreret og have en stamtavle. Er stamtavlen ikke nået frem, og det sker, bed da opdrætteren vise en kopi af indbetaling for stamtavlerne eller evt. en kopi af ansøgning. Dette er din sikkerhed for registreringen er sket og at stamtavlerne kan eftersendes.
  • Køb ALDRIG en killing af medfølelse fordi du synes, det er et dårligt sted! Der findes kun få steder, hvor man bør køre igen, heldigvis. Gør dit arbejde som dens nye ejer ordentligt – besøg altid killingen og i dens vante omgivelser. Accepter aldrig, at I lige kan mødes på en p-plads eller på en banegård, hvor du lige får en kasse med en skræmt killing.

Killing til avl og/eller udstilling.
Her øges kravene til killingens kvaliteter. Køb af kælekat er normalt et forbrugerkøb, her er der tale om et handelskøb, hvor klagemulighederne er langt mere begrænsede. Som udgangspunkt skal man her sørge for selv at undersøge ”varen” rigtigt grundigt, inden man kører hjem med den. Sørg for at killingen har været hos dyrlægen og fået sin sundhedsattest udfyldt uden anmærkninger, således den kan bruges til avl.

Få afstemt jeres forventninger! Hvad skal den kunne, for den sandsynligvis betydeligt øgede pris, i forhold til en kælekat? Det er ikke urimeligt at forvente, at en kat købt til udstilling, kan opnå som minimum excellent jvf. FIFe ́s generelle standard. Men det er rigtigt svært at forudsige, hvordan en killing på 3-4 måneder udvikler sig! Aftal derfor – skriftligt i kontrakten! – hvad der skal ske, hvis den mod forventning ikke lever op til dine håb og drømme. Det er langt det nemmeste at få den slags på plads i fredstid.

Fodervært?
Nogle opdrættere tilbyder, at man kan blive fodervært eller ”parthaver” i en hunkat (evt. hankat). Så kan man ”stå i lære”, have fornøjelsen af hunkat og killinger, mens ansvaret er opdrætterens. Eller er det?

Hvis en killing brækker et ben i din varetægt, hvis ansvar er det så? Hvis udgift er det så? Hvem betaler udgifter til foder, grus, vaccinationer og evt. dyrlægeregninger, der ligger derudover? Hvem får pengene ved salg af killinger? Hvad nu hvis alt går galt og killingerne dør, og du og familien er helt knuste og ikke orker prøve igen, men du har skrevet under på, at der SKAL laves 2 kuld? Hvad så? Kommer du nogensinde til at eje hunkatten? Eller hankatten?

Hvad hvis du har skrevet under på at holde ham fertil til blot 2 kuld, han er tidligt udviklet, hunkattene ikke klar til parring og han begynder at overstrinte alt du ejer, inklusiv børnenes skoletasker, hvad gør du så? Heldigvis går mange foderværtaftaler fint uden nævneværdige problemer. Men det ER samtidig et af de områder, hvor Felis Danica får flest klager. Som regel kan vi ikke hjælpe! Hvorfor kan vi ikke det? Fordi der er aftalefrihed i Danmark. Man må aftale lige det man vil, så længe det forbliver indenfor lovgivningen. Det er ikke forbudt at skrive under på en endda rigtigt dum aftale, hvor man er tæt på at blive bondefanget, eller binder sig til ting, man ret hurtigt kommer til at fortryde, fordi man i sin iver for at få den pågældende kat, er villig til at skrive under på næsten hvad som helst.

Vi ser desværre hvert år eksempler, hvor situationen er gået fuldstændigt i hårdknude. Hvor vi gerne ville kunne hjælpe, men Felis Danica har ingen vedtægter, der forhindrer folk i at aftale selv, hvordan de handler, hvad katten skal koste eller hvilke forpligtelser, man påtager sig i den forbindelse. Så tænk dig grundigt om, inden du indgår en aftale her!Så hvordan gør man en god handel, hvis ikke det kun er et spørgsmål om en fair pris? Find en opdrætter hvor du synes kattene har det godt. Hvor der er lidt kemi mellem jer og gensidig respekt. Og lad være med at skrive under på alt for indviklede kontrakter! Direkte handel, kat vs. penge, er altid langt den enkleste plan. Og langt det letteste at hjælpe med, hvis tingene alligevel ikke går som forventet.

Heldigvis går langt hovedparten af handlerne med killinger uden problemer.

Se dig for – og god fornøjelse med det nye familiemedlem.