Lidt facts om Singapuraen
- findes kun i én farve: en lysebrunlig vildkattelignende farve, der minder om harer. Farven har racen haft siden dens oprindelse i Singapore i 1970’erne.
- er en yndig og elegant kat, men selvom det er den eneste katterace i FIFe, hvor standarden ønsker at de skal være små, er de på ingen måde skrøbelige. De er energiske katte, der har stor eventyrlyst.
- knytter sig tæt til deres familier og deltager gerne i alle familiens aktiviteter.
Udseende
Singapura-katte er mindre end gennemsnittet, og ønskes at være sådan. Der er ikke stor forskel på hunner og hanner, hvor hunnerne i gennemsnit vejer ca. 2 kg, og hannerne kan blive op til 4 kg, men ofte er mindre. Racen er korthåret med en tæt pels. På grund af deres farve kan de måske ved første øjekast forveksles med en abyssinier, men ved nærmere øjesyn er det tydeligt, at det er to meget forskellige racer. Kombinationen af agouti (tabby)-genet og burmeser maske-genet giver racen dens helt specielle udseende. Denne kombination af gener er oprindelig til Sydøstasien. Deres beige vildkatte-agtige farve kan minde om en pumas, fødderne er meget små og kroppen er lille, omend af medium længde og muskuløs. Hovedet er kort og synes rundt i udtryk, med bemærkelsesværdigt store øjne og ører. Øjenfarve kan variere fra grønne over til kobber, med en tydelig “eye-liner”, der indrammer de udtryksfulde øjne.
Som nævnt findes racen kun i én farve, og da racen er fra 1970’erne og derfor inden man nemt kunne DNA-teste for farve, så har opdrætterne brugt meget tid for at finde ud af racens genetiske sammensætning, for kun at få Singapura-katte i den ønskede farve.
I racens første tid i USA kom der nogle gange solide (ensfarvede) killinger, når to singapura blev parret. Et større avlsprogram med testparringer blev sat i stand, for at lære racens genetiske sammensætning at kende, så mange kunne præsentere denne viden når man ønskede at få racen godkendt i de store forbund (som FIFe, GCCF etc.), og for at lære hvilke katte, som var bærer af non-agouti genet, og derfor kunne risikere at få ensfarvet afkom.
Efter at have lavet testparringer til siameser, burmeser, abyssinier og solide blå katte i USA havde opdrætterne fundet ud af den ønskede genotype (kattens genetiske sammensætning) for en singapura skulle være AA BB cbcb DD ii TaTa.
A står for agouti, og en AA kat er altså en tabby (mønstret) kat, som kun kan lave afkom med tabby uanset hvad den parres med. En BB kat er sort og kan kun lave sort (og ikke chokolade eller cinnamon) afkom. Betegnelsen cbcb står for burmeser masket, og kattens farve er altså styret af temperaturen, og de køligere områder som hale, ben, ører og ansigt vil være overvejende normalt farvede og kroppen lysere, da kroppen er varmere. DD fortæller at katten ikke er fortyndet (sort fortyndes til blå f.eks.), og ikke kan lave fortyndet afkom. Betegnelsen ii angiver at katten ikke er sølv. TaTa angiver at det mønster, som agouti-genet sikrer kommer til udtryk, kun er ticked tabby og afkom ikke kan blive andet end ticked tabby.
På grund af det store arbejde med at lave testparringer, ved man nu med sikkerhed at der ikke findes andre recessive gener hos racen. Testparringerne af Singapura til Burmeser, Siameser og blå huskatte gjorde det muligt for de amerikanske opdrættere at identificere katte, der var bærer af non-agouti (solide/ensfarvede) genet. Fordi der ingen tonkineser-maskede katte kom, kunne man ligeledes fastslå at siameser-maske genet ikke fandtes i kattene, og ved at parre med blå (fortynding af sort) katte, at de ikke var bærer af fortynding, da der ikke blev født nogen fortyndede (blå) killinger.
Temperament
Legesyg, kælen og aktiv er nogle af de ord, der kendetegner disse katte. Singapura er en meget opsøgende og udadvendt race, som er nysgerrig og eventyrlysten, dog uden at være destruktiv i sin adfærd. De insisterer på at deltage i alt, er meget intelligente og elsker at omgås mennesker. De små og elegante katte, søger gerne i højden og udforsker toppen af køkkenskabe, eller sidder på skulderen af deres ejer, så de kan følge med i alt hvad der foregår.
Racen er rar og mild i stemmeføring såvel som omgang med andre katte, som de generelt kommer fint ud af det med.
Racens oprindelse
Singapura racen stammer, som navnet antyder, fra Singapore. En ø ud for den aflange halvø, der udgør Malaysia i Sydøstasien. Den kendetegnende farve for Singapura-racen er her almindelig blandt gadekattene, og området regnes for at være oprindelsessted for ticked tabby mønstret.

Singapore Cat Club har valgt navnet Singapura, da det er det malaysiske ord for Singapore. Racen er også kendt lokalt som “Kucinta, the Love Cat”. Singapores regering har officielt anerkendt Singapura som et “levende nationalmonoment”, og har endda opstillet statuer forestillende Singapura langs floden i Singapore. Man ser også betegnelsen “kloak-katte” brugt om racen, da katte med det udseende, racen ønskes at have, oprindelige havde levested i kloakkerne i Singapore.
Ophavsmændene bag racen er ægteparret Tommy og Hal Meadow, med opdrættet “Usaf”. Hal Meadow arbejdede i Singapore som geofysiker. Her stødte han på de specielt udseende katte, som han sendte til sin kone, Tommy, i USA i 1971, da han vidste at Tommy var interesseret i genetik. Tommy fik killinger på de to katte fra Singapore. Da ægteparret senere flyttede til Singapore pga. Hals arbejde medbragte de 5 katte fra USA. To burmesere og 3 afkom fra de to katte, som Hal tidligere havde sendt Tommy fra Singapore. Der har været en del diskussion om racens faktiske oprindelse, da de 3 afkom, Ticle, Tes og Pusse, blev registreret af importmyndighederne i Singapore som værende abyssinier, da det var den race de 3 katte mindede mest om i udseende. Der er dog ingen dokumenter for de to katte, som Hal skulle have sendt til Tommy i 1971.
Da Tommy og Hal Meadows flyttede tilbage til USA igen i 1975 medbragtes de Ticle, Tes og Pusse, samt 2 afkom efter Ticle og Pusse. Disse to afkom hed Usaf’s Glady og Usaf’s George og blev, mens ægteparret levede i Singapore, anerkendt af Singapore Cat Club som værende tilsvarende den lokale kattebestand, kaldet Singapura. Før dette eksisterede der ller tilsvarende mængde indavl som Singapura. Genetikere har rådet opdrættere til at udvide geningen Singapura race. Fra disse katte og frem er racens historie kendt og uden tvivl.
For at sikre en større oprindelig genpulje importerede Barbara Gilbertson i 1980 en hunkat til USA fra Singapore, en gadekat fundet i Singapores kloakker. Belært af tidligere havde denne kat udførlig dokumentation på at være en reel gadekat, og var med til at bevise at Singapuraens udseende stammer fra den lokale kattebestand i Singapore. Endnu en kat fulgte i 1987, hvor Little Singh Bull blev importeret til USA af Jerry Mayes.
Som man kan læse blev racen endeligt etableret i USA, og først senere kom den til Europa, da en britisk opdrætter i 1998 købte en hunkat kaldet Imago’s Faye Raye of USAF. Hunkatten var allerede drægtig, og fødte mens hun var i karantæne 3 killinger, der blev kaldt Muffy, Mimi og Kuan. Ikke længe efter det importerede opdrætteren en hankat, Scicobery’s Indhah, som passede i aner til at kunne bruge til Faye og dennes to døtre. Kuan blev sendt til Canada, hvor han klarede sig godt på udstillingerne. Trods den lille størrelse vandt racen en stor plads i hjertet hos mange, og flere opdrættere kom til, ligesom flere avlskatte blev hentet til landet. Debbie van den Berg og hendes partner, Mal, stod for at få racen godkendt i den brtiske stambogsførende organisation, The Governing Council of the Cat Fancy (GCCF), og oprettede en klub for racen i 1993. De forskellige stadier i vejen til endelig godkendelse i GCCF blev klaret, og racen opnåede fuld godkendelse i 2005, og kunne nu frit udstilles. Flere singapura vandt i løbet af kort tid fremtrædende titler i GCCF.
Sundhed
Den forventede levetid for racen er ca. 14 år, hvilket er ca. det samme som Agria gennem deres sundhedsdata har konstateret også er gældende for huskatte og flertallet af racerne. Der fødes ca. 2-3 killinger i et kuld, og mødrene har gode instinkter, og passer godt på deres killinger, mens de vokser op. Med fremkomsten af billigere og hurtigere undersøgelser af kattes hele genomer, begyndte forskere at undersøge de forskellige katteracer. Det blev her konstateret at der var en tæt genetisk lighed mellem burmeser og singapura, samt at en genetisk sygdom, PK-def, der havde sin oprindelse i abyssinier, var vidt udbredt i singapura-racen, ligesom også PRA er fundet hos racen. PK-def er nu heldigvis gennem omhyggeligt avlsarbejde ikke længere at finde hos singapura, og racen betragtes af opdrætterne som sund og hårdfør.
Som kendskabet til genetik og arvelighed er blevet større er det blevet tydeligt at med kun 5 oprindelige katte til at grundlægge racen, så er genpuljen for lille. En undersøgelse fra 2008 har konstateret at racen er den med både den mindste genpulje, men dog ikke med den højeste mængde indavl, da både Burmesere, Egyptisk Mau, Perser/Exotic m.fl. har højere. Ligesom nogle af huskatte populationerne rundt om i verden, f.eks. i Tyskland og Kenya, også havde højere epuljen for at undgå problemer. Flere forskellige opdrættere har nu derfor gang i udkrydsningsprogrammer, der skal bringe nyt blod ind i racen og bringe denne charmerende og bedårende race godt ind i fremtiden.
Godkendelse af Singapura racen i de store stambogsførende forbund i verden
-
- 1979: The International Cat Association ((TICA) var den første, der fuldt godkendte Singapura som race.
Dette skete samtidig med TICAs egen stiftelse som forening. - 1988: Cat Fanciers Association (CFA) accepterer racen for registrering i 1982 og giver endelig godkendelse i 1988.
- 2004: The Governing Council of the Cat Fancy (GCCF) giver endelig godkendelse
- 2014: Fédération Internationale Féline (FIFe) accepterer racen for
registrering i 2011 og giver endelig godkendelse i 2014.
- 1979: The International Cat Association ((TICA) var den første, der fuldt godkendte Singapura som race.