Racepræsentation: de Orientalske Katte

af Pia Nyrup og Heide Petersen

Det fortælles, at i en fjern fortid var alle siamesiske katte helt hvide (som de stadig fødes i dag). Så en dag udbrød der brand i det store tempel i Bangkok. Alle munkene stak af i stedet for at prøve at slukke branden. Men en lille siamesisk kat løb ind i og gennem flammerne, og den løb helt ind i det allerhelligste af templet, hvor den bad til Buddha om hjælp til at standse ilden. Miraklet skete, ilden blev slukket. Den lille kat var blevet forbrændt og tilsodet på sin hvide pels, det var gået ud over dens ansigt, ben og hale, der var blevet helt mørkebrune. Men fordi den havde set Buddha ind i ansigtet var dens øjne blevet lysende blå. Sådan har siameseren set ud siden, sådan da….. Som de fleste andre racer, så er der også sket en udvikling med siameseren, der er blandt andet kommet 3 søskenderacer til (Balineser og orientalsk kort- og langhår), og der findes flere hundrede farve/mønsterkombinationer. Den eneste forskel på disse katte er, at de har forskellige farver, mønstre og øjenfarver samt pelslængder, ellers er det genetisk den samme kat, og derfor har den også samme skønne temperament, så der er noget for enhver smag.

FAKTABOKS

  • 4 søskende racer
  • Samme temperament
  • De må parres sammen
  • Alle 4 søskenderacer kan forekomme i samme kuld
  • Trives ikke optimalt som alenekat

Siameser, Balineser, samt Orientalsk lang- og korthår

Søskenderacerne må frit parres med hinanden, og derfor kan der forekomme alle fire søskenderacer i det samme kuld, omend det sjældent sker.

Temperament

Mange kender siameseren fra Disneys tegnefilm ”Lady og vagabonden”, hvor Si og Am ondskabsfuldt tyranniserer Lady, og den intelligens der vises, stemmer overens med virkeligheden, men heldigvis ikke det ondskabsfulde, tværtimod.

Orientalske katte er STORE selskabelige PERSONLIGHEDER, og enten elsker man disse personligheder, eller også er de bare FOR meget. De er nemlig meget intelligente, egoistiske, aktive, larmende, legende, snakkende (miavende), irriterende, kælne, imødekommende, stædige og deltagende i ALT. På en eller anden måde har de fået evnen til at være alle disse ting på EN gang på den mest fantastiske og charmerende måde.

 2 brunmaskede og 1 blåmasket siameser

Er du til en meget menneskesøgende og krævende kat, er der ingen tvivl om, at du vil blive lykkelig sammen med en orientalsk kat. Det, du skal spørge dig selv om nu, er, om den også vil blive lykkelig i dit selskab. I de allerfleste tilfælde opnås den fuldendte lykke kun, hvis du anskaffer dig to katte, for en orientalsk kat har behov for mere end det, et menneske normalt kan opfylde, og de sover også helst i en bunke. Det behøver ikke at være to orientalske katte, men det vil absolut være en fordel, da du så vil være sikker på, at det er personligheder, der matcher hinanden.

Intelligens og kamufleret, vedholdende stædighed hos de orientalske katte er både deres største styrke og deres største svaghed. Kattene formår som oftest at blive ved så længe, at ejeren tror, at de er for dumme til at forstå, hvad man mener, hvorefter mange tobenede opgiver kampen. Resultatet er, at de orientalske katte ligger et eller andet sted med et sejrende ”smil”. Næste gang de har en mærkesag, er de udholdende dobbelt så længe, for de har lært, at metoden virker.

De orientalske katte trives til gengæld fint som indekatte, hvis de har det fornødne selskab, men de sætter også stor pris på en løbegård eller indhegnet have, hvis det er muligt. Det er en kat, der klarer sig meget dårligt i trafikken, da den er af den overbevisning, at det er bilen og ikke den, der skal flytte sig.

Udseende

Lillamasket Balineser

De orientalske katte findes, som allerede nævnt, i mange farver og fire forskellige søskenderacer, og de er slanke, elegante med lange tilspidsede linjer, smidige og muskuløse. De har et trekantet hoved, og de store ører er medvirkende til at fremhæve denne trekant. Deres øjne er mandelformede, og de er skråtstillede, hvilket kan give et lidt ”ondt” udtryk, men det skal man ikke lade sig narre af, for de er godheden selv.

Siameseren (korthår) og Balineseren (langhår) findes både med og uden hvidt. Disse 2 racer er blåøjede, og masken kommer til udtryk ved, at kroppen er meget lys, og der er farvede punkter dvs. på hovedet, ørerne, benene og halen. Sidst, men ikke mindst, er der Orientalsk kort- og langhår (tidligere kaldet Javanesere), der er en grønøjet, fuldfarvet kat med og uden hvidt. Alle 4 søskenderacer findes også med tabby (striber), tortie og en kombination af disse. Dog er det kun orientalerne, der er godkendt med sølv. Sølv ses ved, at den første del af hårstrået har et hvidt bånd, altså er farveløst. De orientalske katte har ingen underuld, hvilket gør, at der er færre hår, når de fælder. De kræver normalt heller ikke nogen pelspleje, om end de nyder at blive børstet, og hårene, der fjernes fra børsten, skal ej heller fjernes fra tøj og møbler.

Dansk Siameser og Orientaler Ring (www.dso.dk) er en specialklub under Felis Danica. Her kan du se mange af de forskellige farver og mønstre, læse meget mere om racerne, samt finde en aktuel killingeliste.

Oprindelse

Brunmasket Siameser

Siameserens historie begynder i Thailands Ayudha-periode (1350-1767), men som udstillingskat stifter vi i den vestlige verden første gang bekendtskab med den i England på en katteudstilling i Crystal Place i London i 1871. De blev dengang beskrevet som ”et unaturligt mareridt af en kat”, hvilket bevidner, at såvel dengang som nu, så er det en kat, der skiller sig ud. De første siameserkatte dukker op i Danmark i begyndelsen af 20’erne.

Kattens popularitet voksede hurtigt, og i mange år var den og perseren de mest populære racekatte. De første siamesere var brunmaskede, men de blåmaskede dukkede med mellemrum op og blev betragtet som fejlfarvede, men de blev 1936 godkendt som en selvstændig farvevarietet, og i årenes løb er der blevet udviklet rigtig mange farver og mønstre.

Siameseren blev i FIFe godkendt i 1949, orientaleren i 1959, næsten 25 år senere i 1983 blev Balineseren godkendt og endelig i 1985 blev Orientalsk langhår. Det seneste, større tiltag i farverne er det hvide, og Siameseren med hvidt hed i en kortere periode Seychellois. Orientalerne med hvidt tilegnede sig hurtigt kælenavnet ”Ko-kat” eller bare en ”ko”, da de første vi så var sortbrogede.

 

 

Sundhed

Rødspottet orientaler

Hvor sund er så de orientalske racer? De er faktisk lige så sunde som alle andre racer, men hvis du søger information i veterinær sammenhæng, så støder du på siameseren i forbindelse med rigtig mange sygdomme. Årsagen til det er, at de var de første racekatte, der derfor blev tilset hos dyrlægerne. Dermed opdagede man mange ting i denne race, såvel som de andre racer, der var med fra begyndelsen. De fleste sygdomme, man i årenes løb har fundet, har vist sig at optræde lige så hyppigt i alle andre racer inklusive huskatten.

Chokoladetabbymasket siameserkilling

Skal noget nævnes i forbindelse med de orientalske katte, så ville det være astma om end det efterhånden ses meget sjældent, måske fordi der ryges mindre i hjemmene. Derudover ser vi også tand resorptioner TR (tidligere kaldet FORL), hvor der til tider skal fjernes tænder. Tandsygdommen findes hos 50% af alle katte over 5 år, men en anelse hyppigere hos de orientalske racer. Der findes også øjensygdommen PRA, der såvel hos hunde som hos katte giver blindhed i en forholdsvis tidlig alder. Arvegangen er enkelt, og da DNA-testen kom, blev der indført avlsregler desangående.
Derfor fødes der heldigvis ikke flere orientalske katte, der bliver blinde senere i livet på grund af PRA.